Arvoisat pitkämieliset vieraani

torstai 19. joulukuuta 2013

Ihan täyttä ja totisinta Nostalgiaa


Hyvät Ystävät!


Joulumuistoni Avoimessa museossa tuossa  alla. Niissä ei ole sammunutta, muuta kuin pois puhallettu kuusen kynttilä ja olen siitä Kiitollinen. Ja entäs se ruoka ja olosuhteet, missä valmisti äitini kaikkea mahdollista ravintola-tason ylittävää herkkuruokaa. Ja ne mummon suoltamat uunimakkarat.
Nyt emme tarvitse kuin hitonmoisen dieetin. mutta eipä kukaan rehkikään "jokinpaikka" pitemmällä. kuin se eräs toinen paikka, niinkuin isäni  teki mm tukkitöissä.

Aamurannan Joulu


Oli ihanaa viettää joulua Aamurannassa. Se oli syntymäkotini syrjäisessä Leppävirran Ropan kylässä Ropan järven rannalla. Paikka oli entinen torppa ja räätäli-ukkini kotitila, josta oli muotoutunut sitten tavallinen pientila.

Jouluna hevonen ja lehmät saivat tavallistakin parempaa ruokaa ja kohtelua. Pyhävaatteita pidettiin pyhinä, paitsi ulkona hiihtäessä. Adventinajan mummo oli veisannut tavallista enemmän virsiä. Adventtikalenteri oli ihan nykymuodossaan ja sitä innokkaasti avattiin. Kouluaikana lasten joulu alkoi oikeastaan kuusijuhlasta, johon osallistui koko perhe. Myös joulupaketteja tuli postissa kaukaa sukulaisilta. Lahjat olivat sitten piilossa, vaikka tiedettiin kyllä, missä..

Aattona oli saunan lämmitys.
Pukin tullessa isä oli mennyt joko navetalle tai saunan uunia katsomaan rantaan. Pukilla oli tietysti kiire, eikä isää suinkaan ehdittäisi hakemaan. Ihmettelin noin kolme-vuotisena, kun pukki kielsi minua kiusaamasta kissaamme Mustaa-Ollia! Mistä tiesikään, että olin vetänyt Ollia joskus hännästä. Kerran taas saapui kokonainen tonttuarmeija traktorilla. Tonttuja oli yhtäpaljon kuin eräällä sepällä lapsia. Kas kumma.

Tapana oli. että isä haki joulukuusen parin kilometrin päästä metsäpalstalta. Kuusi oli katsottu jo kesällä valmiiksi. Kuusi odotti porstuassa sisälle pääsyään. Koristeita ei kovin paljon ollut, mutta ne olivat sitäkin kauniimpia ja rakkaampia, mielestämme. Tätinikin oli lähettänyt niitä Helsingistä. Pallot olivat lasipalloja. Kynttilät olivat oikeat kuusen kynttilät. Tähtisadetikkuja poltettiin. Jos oli suojaa, tehtiin ulos lumilyhdyt. Jos saatiin kyyti, käytiin hautausmaalla yli kymmenen kilometrin päässä.

Tapanina lämmitettiin jo aamulla sauna ja lehmille oli taas jotain ekstraa.. Iäkäs mummoni tarjosi pienen pikarillisen viiniä aikuisille ja muistaakseni minäkin sain joskus teelusikallisen..
Sitten olikin vuorossa tapaninajelu, eli kylässä käynti hevosella ja reellä.
Anne-Riitta


19 kommenttia:

 1. Sinulla on mukavia muistoja Jouluista Ropalla, Minustakin lapsuuden luolut Haapamäessä olivat mukavia!

  VastaaPoista
 2. tuli äsken kirjoitusvirhe tuo sana luolut tarkoittaa joulut

  VastaaPoista
 3. Ei ne pienet kirjoitusvirheet haittaa. Äsken äidin kanssa näitä muisteltiin. Millos tuut täällä käymään, vai joko menit? mulla on ollut raskasta, mutta kiitos tuon hyvän lapsuuden jaksan voittaa vaikkaa kymppitonnin, vai onko se vielä se kisa... heh heh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Millon sulle sopii. Mulle sopis alakuvuesta melekeen millon vuan. Ei taija kymppitonni kisa ennee olla. Ollaan yhteyvessä. Hyvää Joulua sinulle, kerro terveisiä äidilles ja Juhalle.

   Poista
 4. Huh, meinasitko viitatata Anneli Aueriin, tuolla uollu sanalla, tuli jälkeenpäin mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anneli Auer ei kyllä ollut mielessä, mutta vaikka koneessa on isot näppäimet nii ei sormet satu oikeiden kirjainten kohdalle ja kun on "lukihäiriö" niin ei näe ei näe onko kirjoitus oikein ennenkuin on sen lähettänyt.

   Poista
 5. Hyvää Joulua Sinulle Tarmo! Kivaa, että löydettiin näin Terveisin Anne-R

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin on kiva kun tavattiin näin, mutta olisi kyllä mukava nähhä ihan livenä.

   Poista
 6. Oikein rauhallista joulua siulle:)

  VastaaPoista
 7. Olipa mukava lukea lapsuutesi jouluista..samaan tapaan se meni meilläkin. Hyvää joulun aikaa sinulle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Useilla vähän "kypsempään ikään" varmaankin joulu näin meni. Hyvää Joulua Sinulle.

   Poista
 8. Kivoja joulumuistoja sulla...
  Hyvää Joulua toivottelen minäkin sulle ja parempaa uuttavuotta 2014.

  VastaaPoista
 9. Kaunis on Aamurannan Joulu ja mukavia nuo muistelot erityisesti sen takia ettei missään mainita kiirettä.
  Toivotan sulle kans mitä parhainta joulua, sellaista rauhallista ja levollista kuten Joulun tulee ollakin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoivat ennen, ettei ole kiirettä, vaan joutua pittää.. Hyvää Joulua Sinullekin Peppone.

   Poista
 10. Mukavia joulumuistoja ja kaunis kortti. Oikein hyvää joulua sinullekin!

  VastaaPoista

Jättämäsi kommentti on Lahjasi minulle!