Arvoisat pitkämieliset vieraani

sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Martan kynttilät

Pyhäisen illan hämärää!

Kaikkia eivät edes Suomen pakkasissa ole haitanneet sähkökatkot tai  pimennykset..
Siitä esimerkkinä pari vuotta sitten edesmennyt Martta. Tupa oli aina viihtyisä ja lämmin ja jopa valoisa. Valaisiko sen sitten tämä paikkaa asuttanut persoona, haltija ja omistaja? Kuvassa on Martalla ahkerassa käytössä ollut kynttiläjalka.

Puulämmitteisessä uunissa ja hellalla valmistui ruoka. Jonkun kykenevän piti vain tehdä puut... Näitä pikku jelppejä  ruvettiin tarvitsemaan elon ehtoopuolella, mutta vasta  kahdeksankymmenen ikävuoden jälkeen elämä  alkoi hankaloitua..
Värkkäämistä kyllä riitti valveillaoloajaksi.  Mikä olisi voinut ollakaan parempaa! Itsenäistä elämää vielä vanhoilla päivillä ja ilman sähkölaskuja vieläpä. Seinässä oli puhelin, johon saattoi hihkua, jos asiaa jollekin oli. Kellarissa säilyivät perunat ja hillot. "Ruokamökissä" muu särvin. Saunankin saattoi lämmittää. "Poikaystävä" autteli ja piti seuraa ja muhkea Murre vahtia.

Telkkari näkyi agrekaatilla, jonka kauhea meteli ei lähes umpikuuroa/puolikuuroa haitannut. Piti vain huutaa niin paljon kuin ääntä lähti, jos aikoi jutustella. Väärinkäsityksiä kyllä sattui yhtenään, muttei sillä sähkön kanssa paljon tekemistä ollut.. Elon päiviä piisasi lähemmäs yhdeksäänkymmeneen. Kynttilät syttyivät, paloivat ja sammuivat muun elämän tahtiin.Muutamat viimeiset vuodet tämä evakossakin käväissyt sissi tosin vietti vanhustenhoidon piirissä kirkonkylällä.

Martan kynttilät, pastelli

5 kommenttia:

 1. Upea tarina kauniin maalauksen takana,

  VastaaPoista
 2. Ihastuttava pastilli ja hieno tarina Martasta. Kyllä elämä olisi aika ankeaa ilman sähköä, tuossa katkoksen aikana sen taas konkreettisesti huomasi ja ilman vettä ihan mahdonta, mutta säästäsähköä voisi välillä harkita, jos se jotenkin auttaisi.

  VastaaPoista
 3. Kerroitpa ihanan tarinan Martasta! Ehkäpä Marttakin kykeni elämään itsenäistä elämää, koska paljon vaihtoehtojakaan ei ollut. Me nykyajan ihmiset kun etsimme sitä mukavaa elämää ja sitä myös meille tarjotaan monessa muodossa. Mikä sitten on parempi ihmiselle itselleen, jää kysymysmerkiksi. Eihän voi yleistää. Kaunis kynttilämaalaus myös!

  VastaaPoista
 4. Onhan se vähän taantumista, jos pitää aina kiinni menneistä. Salaa ihailin kutenkin tuon Martan lievää anarkismia.

  VastaaPoista

Jättämäsi kommentti on Lahjasi minulle!